VED

VED debuterar äntligen på LP efter en CD-r förra året och en 12” tidigare i år. Som tidigare är musiken påhittigt skev i en rockgenre som ofta lämnar lyssnaren i en slags förväntningarnas limbo; stämningen är näst intill febrigt hotfull för att i nästa sekund visa vägen mot fastare mark där tryggheten finns. Det är ett repetitivt lunkande i en luftig ljudkuliss som både ger och kräver – omsorgsfullt skapad av Mattias Nihlén som spelat alla instrument själv – en organisk mix skapad under timtals av vridande och vändande; klippande, klistrande och funderande. Det är låtar som utöver det spelade består av hittade, sparade och hemmaskapade ljud från kassetter, radio och det som funnits till hands.

Musiken av Philippe Sarde och Krzysztof Komeda finns här någonstans i mixen, Roman Polanskis visioner och scenarion likaså. Bilder från ett barndomens Grekland ur minnet blandas upp med intresset för den folkmusik som funnits med sen dess. Loppiskassetter utan titlar har betytt och inspirerat lika mycket som det gamla slitna exemplaret av My Life In the Bush of Ghosts av Brian Eno och David Byrne. Goblin finns här liksom dussintalet andra atmosfäriska band från 70-talets Europa.

Gershwin’s Pipe består av realiserade drömmar födda ur nyfikenhet. Låtar med grund i det som sipprat igenom och stannat. Låtar baserade på det som blivit självklart; ett slags destillat av årtionden av sökande och förkastande. Musik skapad efter lång tid av tankar kring det fjärran, det ofattbara och det i högsta grad familjära.

Medlemmar:

Adam Vilgot Persson - electric guitar, samples and synthesizer
Mattias Nihlén - electric guitar and bouzouki
Martin Holm - electric bass guitar
David Hagberg - drums
Mattias Almlund - Farfisa organ, electronics and samples
Niklas Tjäder - percussion

<